Skip to main content

Pengalaman diLASIK @ Advanced Vision Eye Specialist Centre, Damansara Utama

Salam....

Hari ni dah masuk hari keenam aku menjalani pembedahan lasik. Tau lasik tu apa?...kalau xtau google la sendiri...huhihu. Secara ringkasnya meh la aku habaq p....lasik ni satu kaedah untuk membetulkan rabun mata menggunakan teknik laser. So, untuk org2 yg mempunyai masalah rabun jauh ni kalau rasa dah susah kena pakai spek setiap masa setiap waktu bolehlah consider lasik ni. Untuk aku, aku sejak2 tau pasal lasik ni boleh betulkan rabun mmg teringin sungguh2 nak buat. Tapi mcm hampa semua la....aku penakut. Aku rasa 90% org teringin nak buat tapi takut...Betoi x betoi?. Duit satu bab la jugak tp benda utama yg menjadi penghalang tu selalunya sebab kerisauan memikirkan kornea mata kita akan dipotong (boleh jd guna blade ato bladeless pon boley) pastu ditembak laser. Ceq takut butaaaaa!....waaaaa. Tatau pasepa aku dok risau kalau bnda ni x berkesan nnt tup2 gelap penglihatan terus...seumur hidup akan meratap. Sedih kot kalau xleh tgk budak comei Daniel tu membesaq depan mata weiii....mana mau weiiiii....
Ok, meh la aku cerita awat yg terdetik tiba2 nk buat natang ni. Sampai 1 masa tu duit dah cukup la nak buat. Oh lupa....sebelum ni aku ada buat blog walking jugak nk tgk pasai pengalaman org buat lasik dan kos yg dikenakan. So aku nk cari tempat yg paling murah la. Dan hampir semua blog rekemen tempat ni, Advanced Vision Damansara Utama. Doktor dia mmg smua org puji sgt baik n friendly. Kos pon antara termurah di pasaran, cuma rm2888 untuk standard procedure and if mata tu ada problem akan kena custom rm5888. So, aku dah cup siap2 tmpt ni n dah gtau adam yg kalau aku nk buat, nk buat kat sini la. Prof Muhaya punya mahai sgt....x mampu T_T. Adam ckp apa2 jelah asalkan duit sendiri (hahahaha ni aku yg tambah k). Pastu sbb duit xcukup lagi aku senyap dan senyap dan senyap sampaila duit da ada betoi2 tu bru aku habaq skali lg kt dia. Tp dalam jarak masa dok blog walking n duit dah nk cukup tu ada la 3,4 kali aku dok bising kt dia sat nak, sat xmao...hurmmm ntahapahapa. Tatau pasepa tetiba 1 hari tu trasa cam eh, nak buatla (gedik sgt!). Pastu truih tgk website advance vision n sbb penakut aku x kol trus,aku emel je tnya pasai kos n appointment bila ada free. Masa tu Sabtu, 20hb Feb. Baru beberapa saat depa kol jawab soalan aku. Amboi efisien sungguh. Terkejut aku. Dengan dok terkejut tu aku set kan appointment next Sabtuday, 27hb Feb. Lepas set appointment aku mcm tergamam...eh, betoi ka ni?..aku ni gila ka apa. Satg dok xdok mlm satgi xmau pulak. Pastu sebab nk tenangkan ati anggap yg kalau Allah izinkan aku wat lasik, means masa appointment ni aku LAYAK la. If x, maksudnya Allah mmg x bg. Ok!.
So on dat day 27hb aku pon p la dgn adam n daniel skali utk appointment pertama iaitu check power n ketebalan kornea. Lepas cek tu, encik amirul (consultant) tu ckp, hurmmm Puan, Puan mcm xleh LASIK ja....kena LASEK sbb kanta puan ni mcm tajam sikit, Risiko kalau LASIK...Hurmmm sudahhhh. LASEK ni apakejadah pulak?

Ok Tuan2 dan Puan2,
If Kaedah Lasik tu kornea kita akan diflap n tembak laser, Lasek pulak mata kita akan diskrub/kikis dgn alkohol pastu ditembak laser. Pastu lens akan diletakkan di bahagian yg diskrub untuk melindungi bahagian tu. So lepas 5 hari LASEK, kena p klinik untuk buang lens tersebut. Kos dua-dua tu sama tp SEKSAANnya berbeza ye anak2. LASIK sakitnya dlm tempoh 3-4 jam je tp LASEK tu mau seminggu jugak baru ok. Tp kesannya sama la...dua2 leh betulkan rabun. LASEK ni prosedur untuk org yg ketebalan kornea dia tipis ataupun kanta dia ntahapahapa cam haku ni. Lps dgq En Amirul ckp cenggini aku mulalah dok gelisah. Mai pulak setan dok bisik xyahla weiii...sakit wehhh...kena MC seminggu wehhh...Ni Pengarah baru weiii...satg dia xapprove mc hg mampuihhhh. Hurmmmm. Tp las2 aku gagahkan je untuk ke next step yakni jumpa doktor untuk confirmation. Pastu aku teramat hepi yg tersangat bila doktor cakap, Zati, we'll do lasik n bla bla bla....Aikkk...pastu aku tnya dia consultant awai2 ckp lasek. Doc explain utk condition aku still bleh lasik sbb ngam ngam je ntah hape2 tah lg aku xphm. Ok, doc Yeoh ni ckp BI dia laju kemain tau. Kalau xphm wat2 paham2 je la +_+. Tp at least aku phm bab 'LASIK' tu je. Yes.....alhamdulillah Ya ALLAH....lepas set appointment surgery, 18th March (Tu je yg free) aku pon "Abg, jom p IKEA"...HAHAHA Happy sungguh diri ini.

On that day 18th March aku mai awai walaupon surgery kul 1 ptg sbb kena wat last checkup power, Power naik lg pulak -_-...whateverlah. Pastu tunggu jelah giliran sampai kena panggei dengan nurse. Lepas tu kena naik atas n pakai baju surgery n cap. Mula la dok dup dap dup dap. Setan mai lagi kacau emosi aku. Tgh dok tunggu leh lak aku mcm xpasti pulak apa yg aku bakal buat ni...huhuhuhuhu. Tp aku wat xlayan je la setan2 ni n dok keras ja kat situ. Bila dah kena panggei masuk surgery room aku tgk wow.....mcm betul2 surgeri je (tp mmg betul pon la). Aku disuruh baring atas katil tu pastu aku pon xsedaq dah apa jadi hahaha sbb aku cam dah xnormal dah...aku keras je kt situ...air liur pon dah xtelan...sbb TAKUTTTTT. Doc dok bg kata2 semangat kat aku n dok tnya r u ok, r u fine aku dah xleh jawab dah...keluuuuuu...Pas 15 minit cenggitu, dah setel!. Bukak2 mata nmpk cam putih2 je...tp still leh nampak la. Pastu check in hotel kat sebelah tu n truih tidoq smpi kui 5. Sebelum nk tdoq tu mata aku dok berair2 sampai meleleh2 kena comforter hotel tu...memula igt xmo makan painkiller nk tidoq truih tp xtahannnn.Last2 mkn gak n telan sleeping pill skali bru bleh tdoq. Dh bgun kui 5 tu trus dah xrasa sakit dah...Weeeeee......Happy sbb dah leh nampak muka Adam n Daniel clean n clear cuma la sharp sgt. Next morning kena g checkup n doc ckp sbb baru lg its normal la kalau kabur2 lg. Next week kena mai lg checkup pastu aku dah xingt dah selang sebulan, 3 bulan n setahun kot kena mai lagi. Dah hari keenam ni i feel a lot of improvement....Aku bersyukur sgt sbb Allah bg peluang untuk melihat balik dgn normal...huhuhu.Alhamdulillah.....
Ni masa mula2 p 1st appointment artitu. Kalau p weekend mmg camni la suasana dia,Nk cari tmpt duduk pon payah.Appointment kui 10.30 tp dkt kui 2 bru setel...fuhhh

Done lasik!. Ni tgh tunggu 1st checkup post lasik.We all very happy cos misi berjaya!

Saja ja nk pos gmbaq anak...hehe

Ni masa tgh tunggu turn lasik. Dup dap dup dap dada ni

Last moment with spec....dari umuq 13 thn kena pakai spek..camni ler muka aku bila berspek...hurmm


Comments

  1. suka baca experience ni. tq share yer. brp power mata masa buat lasik nih?

    ReplyDelete
    Replies
    1. omg sorieee...xperasan ada comment laaa.sori sori sori
      1 side 400+, 1 lg 300+

      Delete
  2. fuhhh neves kan kak.. sy insyallah nk buat tp bila dok dgq setan hasut rasa takut tu dh lain mcm.. tahniah kak berjaya lasik.. btw power akak brapa akak amik yg 2888 ke 5888??

    ReplyDelete
    Replies
    1. sori bru tau ada soalan..huhuhu.sya yg 2888 tu je...so dah buat ke belum?

      Delete
  3. Good sharing. KPJ Pusat Pakar Mata Centre for Sight now available a type of Lasik call ReLEx SMILE. It will carve out a small piece of tissue called a lenticule in the cornea, which is removed through a small keyhole incision (about 2.5mm to 4mm). See a blog feedback at:
    http://kidbuxblog.com/kpj-pusat-pakar-mata-centre-for-sight/

    ReplyDelete
  4. kak hotel apa yg dkt dgn advance vision nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. dik sori ye bru reply....

      namanya sovotel...selang bbp kedai je dr klinik

      Delete
  5. hi, nak tanya, so until now, mata you mcmana ye? sbb ada terbaca few feedback yg pernah buat lasik, dorang kata, bila malam, nampak blur & pecah2. curious nak tahu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. so far skrg dah dkt 2 years dah buat.sya xde masalah apa2 pon lg...everything ok je.depends org kot n dia punya keje cmne.kalau ngadap pc memanjang mungkin akan effect kot...xtau la rasenyala

      Delete
  6. Assalam sis... Nak taye kalau yang amek prk berapa lama yea sembuh... Suami saye dah seminggu mata still sakit dan x boleh sgt tgok cahaya.. Sye amek yg 5 ribu ty

    ReplyDelete
    Replies
    1. tmpt yg sama ke?.yg kalau kena 5k++ tu sya xpasti pulak amik masa lama mana nk sembuh.klu yg biasa tu kejap je la pedihnya.arini buat,esok dah ok

      Delete
    2. Hi kak linda, boleh x update mata husband sekarang dah macam mana. Ok x?

      Delete
  7. Salam kak. Yg 5888 tu apa beza dia? Seksa macam mana? Nak tahu juga. Hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg 5888 tu adalah dia punya masalah lain yg buatkan xleh buat lasik cara biasa.tu kena g check dulu kt doc bru dia akan suggest mana sesuai.

      Delete
  8. AS salam akak ... kelakar bce akak tulis... enjoy huhu.. selepas surgery tu kan , Mcm mane penjagaan mata akak mksudnye air tekana mata , agkat bende berat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. xde apa sgt pon.just mata kena jaga xleh bg air atau tenyeh mata dlm 2 minggu camtu ja.mekap pon xleh kat mata tu.angkat benda berat cam xpasti pulak.hihihi sbnrya dah xbpa nk igt dah...sbb 2 thn lbih buat.byk makan semut

      Delete
  9. Hi ketika selesai– 1st Follow up
    Surgery, apakah ada step Remove Contact Lens?

    ReplyDelete
  10. Great job for publishing such a beneficial web site. Your web log isn’t only useful but it is additionally really creative too. There tend to be not many people who can certainly write not so simple posts that artistically. Continue the nice writing Contact us

    ReplyDelete
  11. Salam hi nak tanya, 2k+++ utk dua belah ya?

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Bokitta Ku....

Assalamualaikum... Tau dak Bokitta?.Rasanya semua dah tau kot no..aku yg slow sikit.Kot2 yg xtau la...bokitta ni brand tudung,mcm Naelofar tu la.Kalau xsilap, yang bwk masuk Bokitta ke Malaysia ni mak Neelofa..aku baca somewhere la,xtau la betul ke x.Asalnya Bokitta ni dari Lebanon.Pasaitu kalau tgk gambr2 model Bokitta ni orgnya rupa mcm kot belah2 nun.Aku bru tau pasal Bokitta ni bru thn lepas...sbb dok tgk kawan facebook aku dok promote2 Bokitta yg dia beli kt Vietnam.Pastu aku search tgk harga dia...amboi amboi amboi...100++ selai weii.so lupakan je lah.den lepas bbp bulan gitu saja terai search kt shoppee sbb nk cari design tudung baru.dah jd mak mak ni aku dah malaih nk berbelit-belit,cucuk-cucuk & iron bagai ni.kalau boleh nak yg ready to go dah.tp xmo tudung sarung awning keraih yg besa tu sbb xlawa (byk songeh jugak la).pastu smbil2 tu terkenang2 zaman2 aku pakai tudung syria.uihh kalau dpt lg tudung yg stai tu kan best.dpt anak tudung pehtu sarung tudung belah luaq.xlah

mee tarik warisan asli @ bb bangi

salam semua.... hari ahad lepas adalah hari untuk post checkup lasik yg ke seminggu. Tp ikut bilangan hari dah hari ke sepuluh dah. Maka tepat kul 7.15 pg gitu bergeraklah kami sekeluarga ke Damansara Utama dari rumah. Nk dkt2 kul 10 camtu sampaila kat klinik Advance Vision ni. Bg IC, duduk jap pastu trus dipanggil utk cek power mata pastu tunggu lagi beberapa minit pastu Dr Yeoh sndri pulak kol nama panggei masuk. Dia check mata kanan pastu check mata kiri pastu "beautiful!' pastu siap!. So kul 10.15pg dah habis semua. Rasa cam baru ja sampai KL pastu dah leh berambus balik Melaka...hahaaha.. Sbb masa still awai n rasa cam rugi ja kalau truih balik Melaka so kami rancang nk p mkn dulu la kat Mee Tarik kt bangi tu. Dulu masa tgh cuti bersalin penah makan sana skali sbb ikut Adam kursus. Rasa cam sedap gila mi tarik with special sauce tu (dlm bhs cina dia tulis jajangmyun). Ayaq special restoran tu 'ba bao tea' pon sedap gak. So nk mai la makan lagi ari tu. Sampai sa